Sierpień 22, 2018
Soft focus of woman hand working with phone on desk in coffee shop. Vintage tone

Czy reklama restauracji w agregatorach opinii, takich jak Yelp czy Gdzie Zjeść jest skuteczna?

Michaela Luca, adiunkt w Harvard Business School, opublikował artykuł wykazujący, że 16% recenzji pojawiających się na portalu Yelp, to fałszywe wpisy. To postawiło pod znakiem zapytania […]
Sierpień 22, 2018
Household budget - money for food

Food cost – finansowy aspekt działania restauracji.

Co to jest food cost? Food cost to informacja jaki jest koszt zakupu artykułów spożywczych w danym okresie. Jeśli food cost liczymy co miesiąc (polecamy), to […]
Sierpień 22, 2018
Inscription gluten free with groats, brown rice, amaranth and quinoa seeds on rustic board, concept of healthy food and nutrition

Krótka historia zawrotnej kariery dodatku skrobiowego

Francuzi mają powiedzenie “Avoir les yeux plus gros que le ventre” czyli „Mieć oczy większe niż brzuch” dotyczy ono sytuacji, kiedy ktoś nie jest w stanie […]
Sierpień 22, 2018
Dark gray wall cafe interior with a concrete floor, and wooden tables with chairs. Green sofas and arched windows. 3d rendering mock up

Makroekonomia w kuchni

Czy informacje płynące z mediów zajmujących się gospodarką mają znaczenie dla szefa kuchni i właściciela małej restauracji? Zerknijmy dziś na te, które mogą wpłynąć na to […]
Sierpień 22, 2018
CASH FLOW CONCEPT

Płynność finansowa w gastronomii czyli od zysku na papierze ważniejsza jest gotówka w kieszeni.

W restauracji zazwyczaj nie mówi się o płynności, ponieważ klienci regulują swoje zobowiązania na miejscu, od razu. Nieco inaczej jest jedynie w przypadku realizacji cateringowych. Jednak […]
Sierpień 21, 2018
Vegetarian Nutrition. Beautiful Smiling Woman Refuses To Eat Meat. Female Hand Holding Fork With Slice Of Beef Steak, Proposing It To Girl, Who Shows Stop Sign. Healthy Diet Concept. High Resolution

Okiem roślinożercy

Jestem wegetarianką i 5 razy w tygodniu jadam w restauracjach. No dobrze, jestem wegetarianką „oszukaną”, bo w moim menu są też ryby i owoce morza, ale […]
Maj 11, 2018
Silvana Comugnero

Food cost – religia współczesnej gastronomii