Marek Kamiński

Podróżnik, polarnik, przedsiębiorca


Pierwszy i jedyny człowiek na świecie, który zdobył oba bieguny Ziemi w ciągu jednego roku. Uczestniczył w wyprawach na Antarktydę, Grenlandię, dwa razy przepłynął jachtem Ocean Atlantycki, przeszedł Pustynię Gibsona, w 2004 roku dotarł na obydwa bieguny z niepełnosprawnym chłopcem – Jaśkiem Melą. Ekspert w dziedzinie motywacji i przywództwa. Założyciel Instytutu Marka Kamińskiego – firmy szkoleniowej oraz właściciel Inveny SA, wiodącej firmy z branży grzewczej i sanitarnej. Założył w 1996 Fundację Marka Kamińskiego zajmującą się realizowaniem dużych projektów społecznych, skierowanych do wybranych grup potrzebujących, ze szczególnym uwzględnieniem osób niepełnosprawnych. Fundacja organizuje Europejskie Obozy Zdobywców Biegunów dla dzieci chorych, niepełnosprawnych i w trudnej sytuacji życiowej. Laureat wielu nagród: za wybitne zasługi dla promocji Polski w świecie. Odznaczony m.in. Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Marek Kamiński jest autorem licznych książek. Obecnie Marek Kamiński rozwija autorską Metodę Biegun, opartą na samorozwoju, uczącą osiągania celów. Wcielił ten program w życie podczas wyprawy do Santiago de Compostela.
Życie polega na popełnianiu błędów, sztuka polega na uniknięciu jednego, który jest o jednym błędem za dużo. (...) Sukces nie wynika z tego, że nie popełniło się błędów. Chodzi o to, żeby popełnić ich jak najmniej, a przede wszystkim - żeby w danej sytuacji nie zrobić tego jednego fałszywego kroku, który ściągnie nas w przepaść. (...)

Witold Iwański

Szef kuchni Studio Aruana


Jest laureatem Kulinarnego Pucharu Polski z 2006 roku i zdobywcą II miejsca w 2009 roku. Uzyskał Grand Prix w plebiscycie „Odkrycie Roku”. Jest brązowym medalistą z Olimpiady Kulinarnej IKA w Erfurcie. W 2009 roku wygrał L’Art de la cuisine Martell. Wiedzę zdobywał m.in. we Francji w Instytucie Paula Bocuse, Chateau de Chanteloup. Praktykował również w Norwegii (restauracja Maaemo***), Szwecji (restauracja Frantzen**) i Hiszpanii (restauracja Azurmendi***). Jako szef kuchni restauracji Aruana uzyskał rekomendację organizacji Slow Food Polska i tygodnika Polityka. W 2013 roku Aruana zdobyła Hermesa – nagrodę dla najlepszej restauracji hotelowej. W 2013 roku opracował menu, które wygrało we wszystkich kategoriach ocenianych przez 1000 uczestników oraz członków profesjonalnego jury uroczystej gali Wine & Food Noble Night. W 2014 roku zdobył główną nagrodę w kategorii „Młody Talent”, przewodnika Gault&Millau, a restauracja Aruana została odznaczona 14 punktami i dwiema czapkami przewodnika. Sukces powtórzył w 2016 roku otrzymując tytuł Kucharz Roku regionu Centrum, a restauracja Aruana została odznaczona 15,5 punktami i trzema czapkami. Jego praca została również doceniona przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, która przyznała mu tytuł Chef de L’Avenir. Od 2015 roku jest ambasadorem marki Gaggenau w Polsce i szefem kuchni Studio Aruana.

Agnieszka Czaplińska

Trener biznesu, coach indywidualny i grupowy.


Posiada doświadczenie w obszarach HR, sprzedaży oraz zarządzania. Tworzy programy rozwojowe oraz ma doświadczenie w tworzeniu i prowadzeniu struktur trenerskich. Projektuje oraz wdraża sesje DC. Specjalizuje się w szkoleniach z zakresu coachingu, pracy indywidualnej, zespołowej oraz grupowej, ponadto również z zarządzania, komunikacji, pracy z zespołami i zarządzania talentami. W 2015 roku otrzymała nagrodę HR Najwyższej Jakości za stworzenie i wprowadzenie ścieżki rozwoju Trenerów.
Dobieraj ludzi do zespołu z taką samą uwagą jak dobierasz składniki do swojej potrawy

Jarosław Uściński

Szef i właściciel restauracji Moonsfera


Po raz pierwszy szefem kuchni został w greckiej restauracji Parnas. Był szefem kuchni Marconi w Hotelu Bristol, a także w Restauracji 99 w Warszawie notowanej przez kilka lat w Europejskiej Wall Street Journall jako jedna z 10 najlepszych w Europie restauracji biznesowych. Testował tam wymyślane receptury na najbardziej wysublimowanych podniebieniach. Po ośmiu latach otrzymał propozycję poprowadzenia gastronomii w zlokalizowanej na dachu Centrum Olimpijskiego restauracji Moonsfera. Od 8 lat jest jej właścicielem. Jest wyznawcą prawdy że taki szef jaki zespół. Jest trenerem najbardziej utytułowanej drużyny BBQ w Polsce, BBQ Kings. Prowadzi Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Od pięciu lat koordynuje przygotowania reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiady Kulinarne w Erfurcie i Luxemburgu. Rozwija program wsparcia wiedzą praktyczną Uczniów i nauczycieli Szkół Gastronomicznych w całym kraju. Lubi wyjazdy kulinarne. Ma na kącie kilka publikacji wspólnych i książkę. Kolejne w przygotowaniu.
Zawód Kucharz to służba - jedzenie może odżywiać lub wręcz odwrotnie, a moim marzeniem jest żeby "kuchenne rewolucje" nie miały czego nagrywać. :)

Piotr Rogowski

Niezależny menedżer i ekspert gastronomii


Posiada kilkunastoletnie doświadczenie w branży gastronomicznej. Jako menedżer zewnętrzny, wraz ze swoim zespołem opiekuje się ponad 120+ lokalami gastronomicznymi, gdzie liczba ta stale rośnie. Przy użyciu autorskich rozwiązań wyprowadził z kryzysu wiele restauracji, które do dzisiaj stale monitoruje. Dzięki comiesięcznym spotkaniom z Klientami wskazuje najważniejsze aspekty dla danej gastronomii. Jasno i czytelnie przedstawia trudne do zdefiniowania problemy i pomaga wprowadzać zmiany. Jego seminaria i wykłady, prowadzone w całej Polsce cieszą się ogromną popularnością. Jako podstawę udanego biznesu uważa szeroko pojęte partnerstwo nie tylko z personelem.
Twórz biznes, a nie tylko restaurację!

Michał Molenda

Szef restauracji Kuchnia Otwarta


Przez wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni w takich jak Gordon Ramsey, Alain Ducasse, Jamie Simpson, Michel Roth. Ukończył legendarną szkołę Le Cordon Bleu na kierunku kucharskim oraz cukierniczym, staż z certyfikatem w Ritz Escoffier (*** Michelin). Michał pracował z Gordonem Ramsey'em współtworząc z nim jego nowe koncepty gastronomiczne. Był również Szefem Kuchni w Savoy Hotel London. Po powrocie do Polski był m.in. Szefem Kuchni w Rosevia Resort, a także szefem cateringu w trakcie Mistrzostw Świata w Piłce Siatkowej. Od ponad roku prowadzi warszawską restaurację Kuchnia Otwarta. Pisze felietony do polskiej prasy, bierze udział programach telewizyjnych. Jest jednym Szefem Kuchni który wyklada w Wyzszej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, uczestniczy w polskich i zagranicznych debatach na temat kuchni polskiej. Zwyciezca w Konkursie Warszawa od Kuchni. Zwycięzca XI Food Business Forum – Debiut Konceptu Kulinarnego. Top 100 Awards – 5th Best Restaurant of the Country. Certyfikat Slow Food Certification. Członek Mazowieckiego Dziedzictwa Kulinarnego (www.culinary-heritage.com). Connoisseur of Wines, Malt Whiskey and Cigar Club.
Nie uznaję eksperymentowania w kuchni, dochodzenia do wszystkiego samemu od podstaw. To bardzo rzadko przynosi dobry efekt. To, czego nauczyłem się od najlepszych szefów kuchni, to szacunek dla tego, co wypracowali nasi poprzednicy.

Marek Skała

Trener warsztatowy, coach, mówca inspiracyjny, konsultant biznesowy.


Właściciel firmy szkoleniowej MEGALIT – Instytut Szkoleń, Najlepszej Firmy Szkoleniowej 2014. Od 25 lat prowadzi projekty szkoleniowe i rozwojowe dla największych polskich i światowych koncernów. Moderator warsztatów strategicznych. Współzałożyciel Stowarzyszenia Profesjonalnych Mówców. Członkostwo w ICF, ASTAD oraz International Federation of Journalists. Autor książek i dziennikarz – publicysta, napisał kilkaset tekstów z zakresu biznesu. Oraz dwa bestsellery „Psychologia Zmiany – rzecz dla wściekniętych” i „Manipulacja Odczarowana”. Nagroda: Ostre Pióro BCC, Proton 2012 dla najlepszego edukatora w branży PR. Prowadzi gościnnie zajęcia z PR i HR na kilku uczelniach w kraju.
Każdy ekspert, także szef kuchni, musi się dobrze sprzedać, komunikować i negocjować – inaczej nikt nie będzie wiedział, że on jest ekspertem.

Karol Lisiński

Manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Selgros Cash & Carry i Transgourmet


Kucharz z wykształcenia i zamiłowania, magister zarządzania gastronomią i hotelarstwem, specjalista w zakresie żywienia zbiorowego. Doświadczenie zdobywał w prestiżowych placówkach gastronomicznych w Warszawie. Podczas wieloletniej współpracy z firmą branży food-service organizował szkolenia i warsztaty kulinarne dla kucharzy i szefów kuchni z całej Polski. Współpracuje z wszystkimi działami Firmy, dostawcami i producentami, tworząc unikalne przepisy kulinarne, prowadząc pokazy, szkolenia i prezentacje oraz współtworząc miesięcznik „Gastronomia”, zawierający inspiracje kulinarne dla Klientów. Gotowanie to jego pasja, a w swojej pracy łączy zawodowy profesjonalizm z gorącymi emocjami, nieustannie dążąc do perfekcji.
Dzięki prowadzonym szkoleniom zdobywam niezwykle cenną wiedzę na temat potrzeb naszych klientów, co pozwala na stałe rozszerzanie asortymentu. Z kolei nasi klienci, szefowie kuchni i ich podopieczni, zdobywają w naszej Akademii Kulinarnej nowe umiejętności praktyczne i poznają zalety naszej oferty.

Agnieszka Piskała

Dietetyk, nutridietetyk, diet coach.


Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Swoją wiedzę pogłębiała na licznych, międzynarodowych szkoleniach. Założycielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowanie świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książki „Mama i tata to my”, na łamach której obala wiele żywieniowych mitów. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.
Kto chce-szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu. Jeśli chcesz coś osiągnąć szukaj twórczych rozwiązań, a nie zwalaj winy na innych, bo to nie zmieni Twojego status quo.

Rafał Wronka

Właściciel firmy Chef Patron


Rafał, choć niedawno skończył 30 lat, ma już sporo sukcesów na swoim koncie. Jego przygoda z profesjonalnym gotowaniem i gastronomią rozpoczęła się w rodzinnym mieście. W wieku 18 lat wyjechał na Wyspy Brytyjskie, gdzie zdobywał swoje doświadczenie pracując w 4 i 5 gwiazdkowych hotelach oraz restauracjach z wybitnymi szefami kuchni brytyjskiej i światowej sceny gastronomicznej. Po powrocie do Polski rozpoczął pracę na stanowisku Executive Head Chefa w Grupie Warszawa. Po roku objął stanowisko dyrektora kulinarnego w sieci Hoteli PURO HOTELS, gdzie odpowiedzialny był za wszystkie istniejące koncepty oraz tworzenie projektów na przyszłość. W tej chwili, jako właściciel firmy Chef Patron, współpracuje z największymi sieciami hoteli w Europie oraz niezależnymi restauracjami na całym świecie w zakresie zmian w menu oraz konceptów. Częsty gość wielu programów telewizyjnych, ambasador fundacji "Program Pomocy Pierwsza Praca”. Na co dzień pasjonat siatkówki, lotnictwa i GOTOWANIA
"Jesteś tak dobry, jak dobry jest Twój team" - w tym zawodzie Twój sukces to praca innych.

Anna Dębska

Redaktor naczelna www.GdzieZjesc.info®


Redaktor naczelna www.GdzieZjesc.info® - jednego z największych przewodników po dobrych restauracjach w Polsce oraz współwłaściciel agencji AFMedia.pl. Od ponad 11 lat wspiera restauracje w poprawnym funkcjonowaniu, doradza w kwestiach jakości, poprawnej polityki marketingowej, czy relacji w załodze. Jako Audytor Restauracyjny rozwiązuje realne problemy i usprawnia pracę wielu miejsc wymagających poprawy, a jako Krytyk Kulinarny wskazuje miejsca, które jakością i smakiem zasługują na wyróżnienie i polecenie czytelnikom. Prowadzi szkolenia dla właścicieli i managerów restauracji, podczas których aktywnie wspiera ich w rozwiązywaniu napotkanych problemów, wskazuje najnowsze trendy oraz skuteczne rozwiązania zagadnień jakości obsługi, dań oraz sprawnego i skutecznego promowania restauracji. Ceniona specjalistka, często zapraszana do mediów, jako ekspert branży gastronomicznej. Na co dzień uwielbia gotować dla swoich najbliższych, a przepisami dzieli się na swoim blogu ZKuchniDoSypialni.pl.
Restaurator chcący odnieść sukces wie, że prowadzenie restauracji, to nie tylko biznes - restauracją się żyje! Dlatego, by nie zaprzepaścić swojej szansy na rynku, trzeba stale podnosić swoje kwalifikacje i wiedzieć, jak unikać błędów, które przeszkodziły w tym innym właścicielom restauracji.

Jarosław Walczyk

Mistrz kulinarny


Jarosław Walczyk – należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Gotuje według własnych przepisów, tworzy receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach, jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży. Laureat nagród, kreowanie dawnych przepisów w nowej odsłonie 2013, Hermesa 2015, Szef roku 2015, najlepsza restauracja roku, Pracował w restauracji Strefa, gdzie otrzymał rekomendacja, dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 –Osobowość kulinarna 2016 roku i wielu nagród otrzymanych w poprzednich latach. Michelin Guide – Main Cities of Europe 2017 – Rekomendacja, dwa symbole sztućców.
Zawsze Mise en place

Jakub Steuermark

Szef doradca dużej marki spożywczej, jeden z gospodarzy kuchni Pytania na Śniadanie w TVP


W USA, na Florydzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Następnie wyjechał do Anglii, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera w Covent Garden. W Anglii pracował ponad dwa lata, gdzie ukończył formalne kucharskie wykształcenie. W Hiszpanii objął stanowisko Szefa Kuchni w dwóch restauracjach. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny projekt pod nazwą Masło i Szałwia. Masło i Szałwia to projekt gastronomiczny, który propaguje idee Comfort Food. Zakłada tworzenie prostych dań z dobrych jakościowo, sezonowych składników. Jakub w swoim projekcie współpracuje ze studiami kulinarnymi w Warszawie, Poznaniu i Białymstoku. Jest jednym z głównych prowadzących w studiu kulinarnym Cook Up, specjalizującym się w prowadzeniu warsztatów kulinarnych dla Klientów Biznesowych. Jest jednym z prowadzących w studiu kulinarnym Cook Up, gdzie specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów kulinarnych dla Klientów Biznesowych. Jest częstym gościem Szczypty Chilli w Radiu Zet Chilli i jednym z gospodarzy w kuchni Pytania na Śniadanie w TVP. Na co dzień szef doradca dużej marki spożywczej w kanale detalicznym, jak i HoReCa.
Zawsze szukam prawdy, prawdy na talerzu, prawdy i prostoty w jedzeniu i relacjach. Bo kuchnia to relacje między ludźmi, szacunek do nich i wiara, że razem możemy więcej. Kuchnia potrafi być piekłem, ale zarządzana przez odpowiednią osobę staje się domem, ciepłym, przyjaznym gdzie czujesz się bezpieczny i możesz się rozwijać

Zbigniew Jasienowicz

Kucharz, Ceviche Bar


Pochodzi z okolic Stargardu. W Warszawie mieszka od dwóch lat. Przygodę z kuchnią zaczął w nadmorskiej restauracji gdzie spędził na pomocy ciężkie dwa miesiące. Miał wtedy 18 lat. Rok później był już kucharzem. Po skończeniu szkoły średniej miał kilka nieudanych startów w lokalnych miejscach bez umowy. Następnie dostał się do lokalnej cukierni, gdzie pojawiła się szansa pracy na statkach handlowych. Odbył wszystkie kursy i zdobył potrzebne dokumenty, aby wypłynąć w czerwcu 2011. Do kuchni trafił jako pomocnik. Miał okazję pod okiem doświadczonego szefa nauczyć się wszystkich technik pracy w kuchni okrętowej i kolejne dwa lata na statku spędził już jako kucharz. Po powrocie na ląd wrócił do cukierni. Szukając dalszego rozwoju pojechał do hotelu Rialto z prośbą o staż. Po jego zakończeniu szef Martin zaproponował mu pracę w powstającym wtedy Ceviche barze, w którym pracuje do dziś.
Wiele widziałem, jeszcze więcej się nauczyłem, czym chciałbym sie podzielić podczas najbliższego kongresu.