Wojciech Harapkiewicz

Szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko


Zwycięzca nagrody Gault&Millaut w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej 2018r. Swoje doświadczenie zdobywał w wielu gwiazdkowych restauracjach i hotelach w Polsce i zagranicą. Pracował między innymi we Francji, Włoszech, Szwajcarii i Niemczech. Wielokrotnie nagradzany na konkursach. Jest specjalistą w dziedzinie dziczyzny i owoców morza oraz nowoczesnej odsłonie kuchni polskiej. Często zasiada w jury prestiżowych konkursów kulinarnych. Członek Klubu Szefów Kuchni. Od kilkunastu lat właściciel firmy Nowoczesna Gastronomia specjalizującej się w otwieraniu nowych restauracji, rekrutacji i szkoleniu personelu kuchni i sali oraz liftingu karty menu, organizowania wydarzeń kulinarnych i prowadzenia eventów dla branży gastronomicznej. Ambasador marek własnych MAKRO.
Warto jest poznać ludzi, dla których się gotuje.

Anna Dębska

Redaktor naczelna www.GdzieZjesc.info®


Redaktor naczelna www.GdzieZjesc.info® - jednego z największych przewodników po dobrych restauracjach w Polsce oraz współwłaściciel agencji AFMedia.pl. Od ponad 11 lat wspiera restauracje w poprawnym funkcjonowaniu, doradza w kwestiach jakości, poprawnej polityki marketingowej, czy relacji w załodze. Jako Audytor Restauracyjny rozwiązuje realne problemy i usprawnia pracę wielu miejsc wymagających poprawy, a jako Krytyk Kulinarny wskazuje miejsca, które jakością i smakiem zasługują na wyróżnienie i polecenie czytelnikom. Prowadzi szkolenia dla właścicieli i managerów restauracji, podczas których aktywnie wspiera ich w rozwiązywaniu napotkanych problemów, wskazuje najnowsze trendy oraz skuteczne rozwiązania zagadnień jakości obsługi, dań oraz sprawnego i skutecznego promowania restauracji. Ceniona specjalistka, często zapraszana do mediów, jako ekspert branży gastronomicznej. Na co dzień uwielbia gotować dla swoich najbliższych, a przepisami dzieli się na swoim blogu ZKuchniDoSypialni.pl.
Restaurator chcący odnieść sukces wie, że prowadzenie restauracji, to nie tylko biznes - restauracją się żyje! Dlatego, by nie zaprzepaścić swojej szansy na rynku, trzeba stale podnosić swoje kwalifikacje i wiedzieć, jak unikać błędów, które przeszkodziły w tym innym właścicielom restauracji.

Rafał Wronka

Właściciel firmy Chef Patron


Rafał, choć niedawno skończył 30 lat, ma już sporo sukcesów na swoim koncie. Jego przygoda z profesjonalnym gotowaniem i gastronomią rozpoczęła się w rodzinnym mieście. W wieku 18 lat wyjechał na Wyspy Brytyjskie, gdzie zdobywał swoje doświadczenie pracując w 4 i 5 gwiazdkowych hotelach oraz restauracjach z wybitnymi szefami kuchni brytyjskiej i światowej sceny gastronomicznej. Po powrocie do Polski rozpoczął pracę na stanowisku Executive Head Chefa w Grupie Warszawa. Po roku objął stanowisko dyrektora kulinarnego w sieci Hoteli PURO HOTELS, gdzie odpowiedzialny był za wszystkie istniejące koncepty oraz tworzenie projektów na przyszłość. W tej chwili, jako właściciel firmy Chef Patron, współpracuje z największymi sieciami hoteli w Europie oraz niezależnymi restauracjami na całym świecie w zakresie zmian w menu oraz konceptów. Częsty gość wielu programów telewizyjnych, ambasador fundacji "Program Pomocy Pierwsza Praca”. Na co dzień pasjonat siatkówki, lotnictwa i GOTOWANIA
"Jesteś tak dobry, jak dobry jest Twój team" - w tym zawodzie Twój sukces to praca innych.

Jarosław Walczyk

Szef kuchni i właściciel restauracji Pink Lobster, prezes Klubu Szefów Kuchni


Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Gotuje według własnych przepisów, tworzy receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach, jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży. Laureat nagród, kreowanie dawnych przepisów w nowej odsłonie 2013, Hermesa 2015, Szef roku 2015, najlepsza restauracja roku, Pracował w restauracji Strefa, gdzie otrzymał rekomendacja, dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 –Osobowość kulinarna 2016 roku i wielu nagród otrzymanych w poprzednich latach. Michelin Guide – Main Cities of Europe 2017 – Rekomendacja, dwa symbole sztućców.
Szef kuchni to super sensoryczna maszyna wielozadaniowa. Biznesman i artysta. Manager i outsider. Wizjoner i rzemieślnik. To nieustanne balansowanie powiedzie się, kiedy kucharzem kieruje pasja i empatia wobec Gości.

Robert Sowa

kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, juror „Top Chef Polska”


Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych, propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Właściciel N31 Restaurant&Bar – najlepszej polskiej restauracji w 2017 (według katalogu „Poland 100 Best Restaurants”) mieszczącej się przy ulicy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie oraz Z57 Restaurant na Saskiej Kępie. Autor książek kulinarnych m.in Krok po kroku z Robertem Sową, Cztery pory roku, Życie kocha jeść, Esencja smaku, współautor Księgi Szefów Kuchni. Znany z programów telewizyjnych: „Dzień dobry TVN”, „Kocham cię Polsko”, „Pytanie na śniadanie”, „Życie od kuchni”, „Sąsiad na widelcu”, „Przepis dnia”, „Doradca smaku express”, czy „Mistrz smaku poleca”, aktualnie „Top Chef”. Juror wielu prestiżowych konkursów, przez 17 lat Executive Chef hotelu Jan III Sobieski, były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, twórca menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT i organizator największych bankietów podczas gali medialnych i firmowych w Polsce. Ambasador i doradca kulinarny marki Prymat. Laureat wielu nagród m.in.: Szef Roku 2017, Oskar Kulinarny, Hermes, Profesjonalista Roku, Gentleman Roku, wyróżniony Złotym Medalem Polskiego Klubu Biznesu. Pozytywny pracoholik, bo kocha gotować i… jeść!
Od 30 lat robię to, co kocham i jest moją pasją. Mam ogromne szczęście do ludzi, z którymi pracuję, a zadowoleni goście, wciąż czekają na stolik w moich restauracjach. Im bardziej ta kulinarna lokomotywa jest rozpędzona, tym bardziej ja nie mam ochoty wysiadać. Ciągle mam apetyt na nowe i smaczne przygody.

Jarosław Owczarczyk

Sous Chef w restauracji PINK LOBSTER w Warszawie


Jarosław Owczarczyk - młody, ambitny kucharz kierujący się własnym nienagannym smakiem posiadający pasję do gotowania. Swoją kreatywność i pomysłowość potrafi świetnie wykorzystać w kuchni, co daje niesamowite efekty wizualne jak i wspaniały smak potraw. Charakteryzuje go 100% zaangażowania w pracę. Ukończył gastronomiczną szkolę przy ul. Poznańskiej w Warszawie z wynikiem bardzo dobrym. Swoją praktykę, wiedzę gastronomiczną oraz umiejętności zdobywał i wzbogacał u wybitnych polskich szefów kuchni w jednych z wielu lepszych restauracji i hoteli. Trzy lata pracował jako sous chef w restauracji Strefa w Warszawie (Poland 100 Best Restaurants 2015). Brał udział w wielu konkursach kulinarnych z bardzo wysoką pozycja dzięki swojej ciężkiej i kreatywnej pracy. Laureat konkursu kulinarnego L’ART DE LA CUISINE MARTELL 2018 roku. Obecnie sous chef w restauracji PINK LOBSTER w Warszawie pod okiem Jarosława Walczyka, z którym wspólnie kreuje polskie przepisy w nowej odsłonie.
Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować.

Piotr Mielczarek

Szef kuchni (fot. Bartosz Dziamski/Dziamski Studio)


Mistrz w zawodzie kucharz. Swoje doświadczenie i edukację rozpoczął w czasie praktyk zawodowych w 2002 roku a następnie kontynuował w Technikum Uzupełniającym Gastronomicznym w Sulechowie, finalnie kończąc na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu na wydziale Zarządzania uzyskując tytuł Magistra Zarządzania. Doświadczenie zawodowe zdobywał w kraju, ale także za granicą między innymi w Wielkiej Brytanii i Grecji. Uczestnik wielu kursów, szkoleń i praktyk między innymi w Ashanti International School of Culinary Arts, Le Cordon Bleu w Londynie, Kurt Scheller Academy i Akademii Kuchni Molekularnej Jean Bos. Jest wielkim miłośnikiem tradycji i prostoty, uwielbia Polskie tradycyjne smaki i klasyczne Francuskie techniki gotowania. Aktywnie działający członek Slow Food Wielkopolska.
Praca w kuchni wymaga od szefa kuchni i jego zespołu umiejętności patrzenia jak osiągnąć wspólny cel.

Jacek Majcherek

Szef kuchni (fot. Tomasz Sagan)


Swoją karierę zawodową rozpoczął w 2000 roku od pracy w szpitalnej kuchni. Przez 5 lat pracował w Wielkiej Brytanii zaczynając od młodszego kucharza kończąc na stanowisku Szefa Kuchni. Brał udział w kwalifikacjach do Young Chefs Chellenge w UK. W trakcie tygodniowego stażu w Londynie pracował z Gordonem Ramsay’em. Przez 3 miesiące poznawał tajniki kuchni skandynawskiej w najbardziej nagradzanej restauracji świata – Kopenhadzkiej Nomie (2* Michelin). Współpracował z Łukaszem Toczkiem w restauracji Metamorfoza w Gdańsku. Był szefem Kuchni w restauracji Szeroka no9 (debiut roku w 100 BEST POLAND RESTAURANTS). W Restauracji White House po objęciu stanowiska szefa kuchni otrzymał 1 czapkę w Przewodniku Gault&Millau. Przez 2 lata był Szefem Kuchni w Sopockim Crudo. Brał udział w 4 edycji Top Chef w Polsce, swoje umiejętności pokazał także w Bistro Słowacki w Gdańsku ( 1 czapka Gault&Millau oraz debiut 2017 roku w 100 Best Poland Restaurants). Tegoroczny finalista polskiej edycji Bocuse dor 2018. Miłośnik kuchni regionalnej, szczególnie kaszubskiej - opartej o fundamenty kuchni francuskiej i polskiej. Podróżnik oraz miłośnik cukiernictwa
Jak powiedział kiedyś jeden ze znanych kucharzy "Sztuka kulinarna jest doskonałym narkotykiem. Wciąga i uzależnia, wymaga dyscypliny i kreatywności, ciągłego samodoskonalenia i otwartego umysłu, nie pozwala się nudzić i nie daje o sobie zapomnieć".

Michał Wawro

Szef kuchni i cukierni w Hotelu Nova


Szkołę zawodową w Tychach skończył w roku 2000 z wyróżnieniem. Edukację kontynuował w technikum gastronomicznym, gdzie uzyskał tytuł Technika Żywienia Zbiorowego oraz Tytuł Kuchmistrza. Jest także absolwentem szkoły hotelarskiej. Uczestnik i laureat wielu konkursów gastronomicznych. Doświadczenie zawodowe zdobywał na "krajowym" podwórku. Prowadzone przez niego restauracje cieszą się popularnością. Stworzył menu dla kilkunastu restauracji w całej Polsce. Spod jego ręki regularnie na rynek gastronomiczny wychodzą młodzi adepci sztuki kulinarnej. Michał Wawro dba o to, by posiedli zarówno wiedzę praktyczną jak i teoretyczną. Cechy, które uważa za istotne w pracy szefa kuchni, to rzetelność, pracowitość, doświadczenie, sumienność oraz kreatywność i umiejętność zarządzania placówkami gastronomicznymi, ale także skromność i charyzmatyczna osobowość.
Szanuj ludzi, ucz się pokory. Wzbijaj się codziennie na kulinarny szczyt, bo nikt nie wie gdzie on jest.

Jarosław Uściński

Szef kuchni Moonsfera i Olkuska 7, prezes OSSKiC


Jego pasją jest szeroko pojęty smak. Jedzenie, produkty oraz ich geneza. Uwielbia zderzenie kuchni z Gościem. To ten mały moment dający satysfakcję z pracy. Był szef kuchni Marconi w hotelu Bristol, a także szef kuchni restauracji 99 notowanej przez kilka lat w Europejskiej Wall Street Journall jako jedna z 10 najlepszych w Europie restauracji businessowych. Obecnie jest szefem kuchni i właścicielem restauracji Moonsfera oraz Olkuska 7. Jest wyznawcą prawdy że taki szef jaki zespół. Jest trenerem najbardziej utytułowane drużyny BBQ w Polsce - BBQ Kings oraz prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Od siedmiu lat koordynuje przygotowania reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiady Kulinarne w Erfurcie i Luxemburgu. Rozwija program wsparcia wiedzą praktyczną uczniów i nauczycieli Szkół Gastronomicznych w całym kraju. Ma na kącie kilka publikacji wspólnych i książkę. Kolejne w przygotowaniu. Oczywiście o jedzeniu od skrzynki, przez korzenie, po łazienkę.
Nawet najlepsze auta i to rozdawane za darmo bez właściwej informacji nie znajdą odbiorców. Pisząc menu poradź się Gosci. Najpyszniejsze danie źle opisane będzie zaledwie pułkownikiem.

Piotr Strzyżewski

Trener sprzedaży, konsultant


Realizował projekty po stronie agencji reklamowych i consultingowych oraz w Grupie Santander. Uczestniczył w międzynarodowych projektach. Budował i skutecznie motywował zespoły. Wdrażał strategie rozwoju produktów i sprzedaży, osiągał wysokie wyniki i marże. W BZ WBK zbudował od zera sprzedaż grupy produktów finansowych Od 2016 roku objął stanowisko dyrektora sprzedaży produktów płatniczych i aliansów strategicznych. w kanałach elektronicznych. Wielokrotnie nagradzany za wyniki, twórca aplikacji BZWBK24 Mobile Na Podróż wyróżnionej przez Forrester Research, uczestnik prestiżowego rocznego programu rozwoju kadry managerskiej BZ WBK „Liderzy Przyszłości”. Ukończył Zarządzanie Przedsiębiorstwami na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Jego autorski program Strategia Wzrostu Biznesu dla właścicieli, kadry zarządzającej i zespołów handlowych pozwala na osiągnięcie wzrostów sprzedaży B2B, B2C oraz sprzedaży produktów i usług nawet o 30-50% w kilka miesięcy. Wierzy i inwestuje w ludzi.
Kiedy pracujesz z ludźmi, pamiętaj, że nie masz do czynienia z istotami z logiką, ale istotami z emocjami

Tomasz Prange-Barczyński

Krytyk winiarski


Redaktor magazynu "Ferment. Pismo o winie" i portalu Winicjatywa.pl. Założyciel i wieloletni redaktor naczelny "Magazynu Wino". Stały felietonista magazynu „Kuchnia”, oraz magazynu kulturalno-kulinarnego „Usta”. Pisał o winie m.in. do “Playboya”, “Newsweeka”, “Wprost”, “Voyage”, “Marie Claire” i “Werandy”. Autor audycji radiowych ("PIN do wina") i telewizyjnych ("Wino: instrukcja obsługi", "Kalifornia w butelce) o tematyce winiarskiej. Autor pierwszego w Polsce podręcznika dla sommelierów "Zawód: sommelier". Tłumacz książek o tematyce winiarskiej i alkoholowej (m.in.”Wina świata”, „Wino: 80 najważniejszych pytań i odpowiedzi”, „Wino: degustacja”, „Whisky”) Sędzia w międzynarodowych konkursach winiarskich (m.in. Mundus Vini, Pannonhalmi Bormustra, Best of Riesling, International Wine Contest Bucharest, Vinagora, Vinitaly, Vini da Pesce, Black Sea Region Wine Contest, International Rosé Wine Competition, Polskie Korki, Cellars in The Sky).

Robert Skubisz

Jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce


Szef kuchni Klubu Polskiej Rady Biznesu w Warszawie i restauracji Amber Room, która jako jedyna jest rekomendowana w Przewodniku Michelin i odznaczona 4 symbolami sztućców. Przez 18 lat swojej kariery zawodowej pracował u wielu znanych szefów kuchni, takich jak: Wojciech Modest Amaro, Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Jocelyna Herlanda odznaczonego trzema gwiazdkami Michelin, Davida Mcintyre w restauracji The Cut i u boku Briana Hughsona w restauracji hotelu Coworth Park, dzięki którym zdobył zawodowe doświadczenie i umiejętności. Od 2004 r. swoją karierę związał z restauracją Amber Room, w której do dnia dzisiejszego prezentuje swój talent kulinarny i gdzie od 2011 r. pełni obowiązki szefa kuchni. Restauracja Amber Room oferuje przede wszystkim kuchnię polską połączoną z kreatywnym gotowaniem i szeroką wiedzą przy wykorzystaniu najlepszych produktów ze świata. Przy projektowaniu potraw najważniejszy jest dla niego smak, sposób obróbki oraz kolory, co razem tworzy arcydzieło kulinarne.
Gotowanie to moje całe życie! Nie traktuję gotowania jako pracę, ale jako przyjemność, w trakcie której realizuję swoje cele i wizje kulinarne. W trakcie serwowania menu degustacyjnego zabieram gości w podróż kulinarną, w trakcie której przekazuję im swoje emocje, pasję i doświadczenie.

Krzysztof Malinowski

Szef kuchni/ Doradca ds. gastronomii Hotel Aubrecht Country Spa Resort


Krzysztof Malinowski pochodzi z Iławy położonej na Warmii i Mazurach. Szef Kuchni. Doradca ds. gastronomii. Zajmuje się nie tylko gotowaniem, ale także wciąż poszerza swoją wiedzę z dietetyki i żywienia w jednostkach chorobowych. Jest mu dobrze znany temat serowarstwa, wędliniarstwa i wędzarnictwa, a w swojej kuchni często powraca do korzeni. Dlatego SLOW FOOD jest mu bardzo bliski, a spożywanie posiłków to już nie tylko "jedzenie do syta", ale prawdziwa uczta dla ciała i ducha z całą filozofią zdrowego żywienia i celebrowaniem smaku. Prowadzi warsztaty kulinarne z wykorzystaniem regionalnych produktów. Jest zwolennikiem zdrowego żywienia, ekologicznych upraw i dobrej jakości produktów. Jest członkiem Międzynarodowej Organizacji Slow Food. W tym roku został członkiem zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska "Miastrzowie kuchni w służbie zdrowej żywności". Posiada doświadczenie w prowadzeniu szkoleń oraz audytów dla branży HoReCa. Na jego stole zawsze znajdują się produkty najwyższej jakości, regionalne i najczęściej pozyskiwane od lokalnych producentów. Pasjonuje go kuchnia polska, staropolska, jej nowe odsłony. W kuchni zawsze eksperymentuje przez co tworzy swój własny styl i oryginalne smaki.
Kocham to co robię. Kochałem wszystko co robiłem w życiu. Dla mnie kochanie jest istnieniem. Jeśli kocham to co robię, to mnie to nie męczy i nie zjada ;-)

Krzysztof Szulborski

Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i właściciel firmy consultingowej KINGS (fot. Jan Rusek/Agencja Gazeta)


Współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej przyznającej tytuły Czeladniczo – Mistrzowskie w zawodzie kucharz. Mistrz Świata BBQ. Organizator Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa. Srebrny i brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie Culinary Olympics IKA – Olympiade der Köche. Pomysłodawca, wydawca i współautor książki Lekcje Smaków, skierowanej do uczniów i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym. Współautor książki „Grilluj z Mistrzami Świata” , książki „Od kuchni”, „Chleb Powszedni Nauczyciela Zawodu” oraz "Patissier & Chocolatier - Mistrzowie Nauczycielom Zawodu" . Felietonista, autor tekstów dla magazynów: Poradnika Restauratora, Food Service, Restauracja oraz gościnnie dla pism biznesowych (Galerie Handlowe, Manhattan Business). Zdobywca Hermesa Kulinarnego w kategorii Osobowość Kulinarna. Zdobywca nagrody Bursztynowy Mieczyk za działalność Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Zdobywca Oskara Kulinarnego w kategorii Promotor Kuchni Regionalnych. Zdobywca Wawrzyńca roku. Instruktor kulinarny wielu projektów szkoleniowych skierowanych do branży gastronomicznej
Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię.

Michał Molenda

Szef Kuchni, konsultant gastronomi, szkoleniowiec.


Wiedzę zdobywał w Le Cordon Blue, już w trakcie nauki ukończył staż w słynnym londyńskim hotelu Ritz (***Michelin). Praktykę zdobywał pracując u takich Szefów Kuchni jak Gordon Ramsey, Alain Ducasse, Jamie Simpson, Michel Roth. Pracował również jako Szef Kuchni w Savoy Hotel London. W 2015 roku wrócił do Polski, został Szefem Kuchni w nadmorskim Rosevia Resort, następnie Kuchni Otwartej w Warszawie. Obecnie pracuje jako Dyrektor Gastronomi kilkunastu obiektów, prowadzi warsztaty kulinarne dla Cook Story by Samsung, pisze felietony, cyklicznie gotuje w programie ,, Pytanie na śniadanie", do którego często zapraszany jest również jako konsultant. Wolny czas spędza aktywnie, uprawiając sport lub podróżując z bliskimi. Kocha słoneczną Hiszpanie, do której wraca bardzo często, uwielbia klimat tamtejszych regionów, nasycony energią, pięknymi krajobrazami, pysznym jedzeniem, znakomitym winem i przyjaznymi ludźmi.

Wojciech Herra

Konsultant, trener , wizjoner


Założyciel i właściciel firmy WH PERFORMANCE CONSULTING dedykującej swoje usługi firmom, które budują swoją przewagę konkurencyjną na jakości sprzedaży i obsługi Klienta oraz innowacji produktowej. Na codzień Wojtek pracuje bezpośrednio z właścicielami i menedżerami firm projektując i wdrażać strategie ukierunkowane na pozyskanie nowych i rozwój relacji z istniejącymi Klientami. Z uwagi na silną wiarę w sukces przez wielu Klientów nazywany kosmitą. Potrafi przyjść, wywrócić biznes do góry nogami, aby potem udowodnić, że wprowadzone rewolucje nie tylko okazały się skuteczne, ale co ważniejsze łatwiejsze do wprowadzenia niż się pierwotnie wydawało. Główne motto Wojtka to „Ludzie komplikują sprawy, z obawy przed prostymi rozwiązaniami”. I tą prostotą rozwiązań wygrywa na rynku.

Paweł Mieszała

Jeden z najbardziej cenionych cukierników w Polsce


Odbywał staże we Francji oraz Belgii, do dzis kontynuując współpracę z tamtymi, wybitnymi cukiernikami. Mistrz szkolący uczestników Mistrzostw Świata Młodych Cukierników. W latach 1995-2004 wykładowca w Europejskiej Szkole Mistrzów "Professional" oraz Akademii Zeelandia. Od 2016 chef i właściciel Cukierni Pawlova.

Greg Albrecht

Przedsiębiorca, doradca zarządów i inwestor


Prowadzi podcast Greg Albrecht Podcast, w którym rozmawia z przedsiębiorcami, którzy zbudowali firmę od zera. Wraz z zespołem Albrecht&Partners doradza liderom przy podejmowaniu decyzji związanych ze wzrostem i motywacją w biznesie. Jest przedsiębiorcą z praktycznym doświadczeniem w budowaniu firm od zera - od 16 lat wprowadza na rynek nowe marki i produkty. Jest partnerem w funduszu VC Data Ventures i pierwszym w Europie startupie oferującym suplementy 2.0 - Sundose. Pracował dla ponad 200 przedsiębiorstw z Europy, Azji i Ameryki Północnej. Greg jest absolwentem Swedish Institute Management Programme i certyfikowanym coachem International Coaching Community. Jest mentorem m.in. w Youth Business Poland, Google Developers Launchpad i Startupbootcamp. Występuje jako mówca na wydarzeniach firmowych i branżowych. Jego wystąpienia obejrzało ponad 12 000 osób w Polsce, Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii (Oxford University), Szwecji, Rumunii i na Ukrainie.
To normalne, że realizujemy się przez pracę i dlatego pracujemy więcej niż ustawa przewiduje. Natomiast zbyt rzadko patrzymy na to JAK pracujemy, czy to w jaki sposób żyjemy i myślimy o naszej pracy to droga do sukcesu czy do wypalenia zawodowego.