
Robert Sowa
Kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych, propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie.
Właściciel "N31 restaurant&bar", która zdobyła tytuł Restauracji Roku w 2017 według Poland 100 Best Restaurants oraz wiele wyróżnień min: Grand Awards oraz Złoty Widelec. Laureat wielu nagród m.in Szef Roku 2017, Oskar kulinarny, Hermes, Profesjonalista Roku, Gentleman Roku, wyróżniony Złotym Medalem Polskiego Klubu Biznesu.

Daria Ładocha
Autorka sześciu książek kulinarnych:
W tym w “W mojej tajskiej kuchni”. “Gotuj zdrowo dla dzieci” - ulubione przepisy dla całej rodziny ze szczególnym naciskiem na dzieci. “Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn”. “Nowoczesna kuchnia polska” - tradycyjne dania polskie z twistem nowoczesności, dopasowane do dzisiejszego stylu życia. Jej przepisy trafiły również do publikacji Dzień Dobry TVN “Pysznie i zdrowo od rana do wieczora”, gdzie wyróżnieni zostali najlepsi kucharze gdzie wyróżnieni zostali najlepsi kucharze gotujący w programie i ich przepisy.

Jakub Kasprzak
Zwycięzca polskich eleminacji konkursu Bocuse d'Or, najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. Należy do grupy szefów nieugięcie dążących do perfekcji. Wiernie oddany pasji tworzenia wysublimowanych dań jest niewątpliwie ambasadorem nowoczesnej kuchni z mocnymi akcentami kuchni tradycyjnej. Kuchnia Jakuba to nic innego jak równowaga dwóch światów: nowoczesnego połączenia smaków oraz francuskiej filozofii gotowania, wyniesiona od samego Paula Bocuse'a pod którego skrzydłami Jakub szkolił sie w roku 2008.

Szymon Bracik
Szef Kuchni w Restauracji Śląska Prohibicja. Przez lata pracował w najlepszych restauracjach na śląsku. Inspiracji szuka dwutorowo – w lokalnych produktach, doceniając to co oferuje nam region, przyroda i zmieniające się pory roku, a także w trakcie licznych podróży, które są jego pasją. Wraz z restauracją Wodna Wieża w 2018 roku otrzymał tytuł Najlepszej Restauracji w Polsce i Najlepszego Szefa Kuchni. W tym roku został nominowany do nagrody Hermesa Kulinarnego Poradnika Restauratora. W Śląskiej Prohibicji jest Szefem Kuchni od trzech lat.

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Orientalista, badaczka kultury kulinarnej, autorka książek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zajmuje się badaniami nad historią i antropologią jedzenia, trendami kulinarnymi, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promuje kuchnię polską za granicą. Prowadziła wykłady o polskiej kulturze kulinarnej dla Guangdong University of Foreign Studies w Pekinie i Chulalongkorn University w Bangkoku.

Magdalena Maślak
Absolwentka Instytut Kultury Polskiej UW, kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Od lat zajmuje się żydowską kulturą kulinarną i związkami kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Punktem wyjścia dla jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych. Kieruje Działem Programów Społecznych i Kulturalnych w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN.

Paweł Grotowski
Ekspert i trener z zakresu etykiety i komunikacji w biznesie, protokołu dyplomatycznego, komunikacji międzykulturowej, etykiety stołu i kultury wina. W latach 1996 – 2016 pracował w KPRM, UKIE i MSZ, w tym w Protokole Dyplomatycznym MSZ, gdzie był odpowiedzialny za przygotowanie i realizację ponad 150 wizyt na najwyższym szczeblu z udziałem Prezydentów i Premierów, w kraju i za granicą.

Jarosław Uściński
Szef kuchni i właściciel restauracji MOONSFERA, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, menedżer Reprezentacji Polski Kucharzy Profesjonalnych. Wielbiciel i mistrz BBQ, członek drużyny BBQ Kings Polska, z którą zdobył wicemistrzostwo świata.
Tak mówi o sobie i swojej pasji: Wciąż uczę się smaków - jem wszystko, co napotkam na swojej drodze i zapamiętuję.

Arkadiusz Słodkowski
Członek zarządu PROFIT system, międzynarodowej firmy doradczej specjalizującej się we franczyzie
www.profitsystem.pl. Kreator polskiego rynku franczyzy, specjalista ds. rekrutacji franczyzobiorców, redaktor miesięcznika #FRANCHISING i portalu Franchising.pl, autor kilkuset artykułów na temat franczyzy, członek zarządu Polskiej Organizacji Franczyzodawców.

Agnieszka Huszczyńska
Absolwentka SGH i IESE Business School of Navarra. Od 7 lat tworzy popularne programy edukacyjne pomagające praktykom z sektora MICE i HoReCa rozwijać kompetencje zawodowe. Specjalizuje się w analizie rynku i strategiach marketingowych oraz w budowaniu efektywnych zespołów. W 2022 roku otrzymała tytuł Ambasadora Kuchni Polskiej od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Rafał Krzycki
Od dwóch dekad związany z branżą HoReCa, zarządzał wieloma tytułami czasopism branżowych, aż w końcu założył własną firmę. W portfolio posiada portal Horeca Business Club, pierwsze na świecie branżowe Horeca Radio, a jego najnowszy projekt to Horeca TV i telewizyjny serwis informacyjny.

Marcin Dyrda
Ekspert i praktyk gastronomii założyciel i właściciel GastroWiedza.pl i ZarzadzanieGastronomia.pl
Doradca w zakresie powstawania, jak i prowadzenia placówek gastronomicznych i zakładów cateringów dietetycznych. Audytor jakości i bezpieczeństwa rynku gastronomicznego.

Jacek Krawczyk
Prezes zarządu Bocuse d'Or Poland. Od 2010 roku ściśle związany z branżą kulinarną, zarządzający wizerunkiem wielu szefów kuchni, kreujący ważne wydarzenia kulinarne w Polsce w tym Bocuse d’Or Poland oraz Michelin Grand Dinners. Współpracuje z czołowymi szefami w kraju i za granicą w tym oznaczonych gwiazdkami Michelin.