Marek Skała

Mówca inspiracyjny, trener, coach


Właściciel firmy szkoleniowej MEGALIT – Instytut Szkoleń, Najlepszej Firmy Szkoleniowej 2014. Od 25 lat prowadzi projekty szkoleniowe i rozwojowe dla największych polskich i światowych koncernów. Moderator warsztatów strategicznych. Osobowość Roku 2015 miesięcznika Osobowości i Sukcesy. Współzałożyciel Stowarzyszenia Profesjonalnych Mówców. Członkostwo w ICF, ASTAD oraz International Federation of Journalists. Dziennikarz – publicysta, napisał kilkaset tekstów z zakresu biznesu. Autor książek, w tym trzech bestsellerów. Nagrody: Ostre Pióro BCC, Proton 2012 dla najlepszego edukatora w branży PR, Sowie Pióro Polonii 2019 (Wiedeń).
Szef kuchni to super sensoryczna maszyna wielozadaniowa. Biznesman i artysta. Manager i outsider. Wizjoner i rzemieślnik. To nieustanne balansowanie powiedzie się, kiedy kucharzem kieruje pasja i empatia wobec Gości.

Piotr Rogowski

Właściciel firmy doradczej V4B Vision For Business


Współtwórca innowacyjnego projektu V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, który wpływa na zwiększenie zysków w restauracji. Wraz ze swoim zespołem opiekuje się ponad 170+ lokalami w Polsce. Swoje comiesięczne rozmowy z klientami traktuje prawie jak badania rynku gastronomicznego, dzięki czemu przekazywana wiedza jest stale poszerzana o nowe pomysły i rozwiązania. Prelegent na kilkudziesięciu szkoleniach i ogólnopolskich konferencjach. Jego nowoczesne podejście do zarządzania kosztem oraz personelem usłyszało już tysiące słuchaczy. Zaproponowane przez niego rozwiązania cieszą się wysoką oceną merytoryczną.
Dynamiczne zmiany na rynku pracy mają zaskakująco duży wpływ na podejście do personelu. Dzisiejszy Szef Kuchni musi mieć w sobie trochę z psychologa, aby być skutecznym i nie dać się wykończyć ;)

Rafał Głowacki

Właściciel firmy doradczej Gastro Operator


Od ponad 20 lat związany z branżą gastronomiczną. Zaczynał swoją karierę w firmie Pepsico Restaurants zarządzając m.in. restauracją KFC Zodiak w Warszawie. Następnie związany z branżą sieci multipleksów Silver Screen oraz Multikino na stanowisku dyrektora operacyjnego. W latach 2011 - 2018 odpowiadał za rozwój usług gastronomicznych dla stref publicznych, VIP, bankietów i konferencji na Stadionie Narodowym. W firmie Sodexo Polska pracował na stanowisku dyrektora usług Prestige i zarządzał siecią restauracji w budynkach biur takich firm jak TVN, Citibank, PKO BP, NBP, Orlen. Obecnie zajmuje się wdrażaniem usług cateringowych w Arenie widowiskowo sportowej w Gliwicach. Absolwent Technikum Gastronomicznego, a następnie Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie uzyskał dyplom magistra socjologii.
Zarządzanie w gastronomi jest jak wspinanie się po górach. Wszystko zależy od ciebie i twojego partnera trzymającego linę. Do wyprawy należy przygotować się kondycyjnie, posiadać dobry sprzęt oraz zebrać doświadczony zespół ludzi. Osiągnięcie celu wymaga czasu i współpracy. Finalnie jednak ważne jest nie samo osiągnięcie wierzchołka, lecz droga do niego.

Grzegorz Łapanowski

Kucharz, aktywista


Propagator dobrego sezonowego jedzenia. Założyciel fundacji Szkoła na widelcu oraz dwóch studiów kulinarnych: Food Lab Studio i Food Lab Mini. Juror i prowadzący polskiej edycji Top Chef. Uwielbia swój ogród, deskorolkę oraz bliskie i dalekie podróże. Od kilku miesięcy producent Old Friends KIMCHI.

Jarosław Uściński

Szef kuchni Moonsfera i Olkuska 7, prezes OSSKiC


Jego pasją jest szeroko pojęty smak. Jedzenie, produkty oraz ich geneza. Uwielbia zderzenie kuchni z Gościem. To ten mały moment dający satysfakcję z pracy. Był szef kuchni Marconi w hotelu Bristol, a także szef kuchni restauracji 99 notowanej przez kilka lat w Europejskiej Wall Street Journall jako jedna z 10 najlepszych w Europie restauracji businessowych. Obecnie jest szefem kuchni i właścicielem restauracji Moonsfera oraz Olkuska 7. Jest wyznawcą prawdy że taki szef jaki zespół. Jest trenerem najbardziej utytułowane drużyny BBQ w Polsce - BBQ Kings oraz prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Od siedmiu lat koordynuje przygotowania reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiady Kulinarne w Erfurcie i Luxemburgu. Rozwija program wsparcia wiedzą praktyczną uczniów i nauczycieli Szkół Gastronomicznych w całym kraju. Ma na kącie kilka publikacji wspólnych i książkę. Kolejne w przygotowaniu. Oczywiście o jedzeniu od skrzynki, przez korzenie, po łazienkę.
Nawet najlepsze auta i to rozdawane za darmo bez właściwej informacji nie znajdą odbiorców. Pisząc menu poradź się Gosci. Najpyszniejsze danie źle opisane będzie zaledwie pułkownikiem.

Maciej Otrębski

Strategic Partnerships Manager w kampanii „RoślinnieJemy”


Zajmuje się współpracą z przedsiębiorcami oraz doradztwem strategicznym w zakresie umiejętnego wykorzystania rosnącej popularności produktów roślinnych w branży spożywczej. Organizator TEDxKraków, współpracuje także z agencją strategiczną Change Pilots. Wcześniej zaangażowany w Eataway, największą platformę meal-sharingową w centralnej części Europy. Absolwent ekonomii na UEK.
Minęły czasy, gdy potrzeby wszystkich decydujących się na bezmięsne dania można było wyśmiewać. Już dzisiaj, ale także patrząc w przyszłość, restauratorzy muszą mieć świadomość, że coraz więcej gości wyżej cenić będzie umiejętnie przygotowane tofu niż krwistego steka.