Marek Skała

Mówca inspiracyjny, trener, coach


Właściciel firmy szkoleniowej MEGALIT – Instytut Szkoleń, Najlepszej Firmy Szkoleniowej 2014. Od 25 lat prowadzi projekty szkoleniowe i rozwojowe dla największych polskich i światowych koncernów. Moderator warsztatów strategicznych. Osobowość Roku 2015 miesięcznika Osobowości i Sukcesy. Współzałożyciel Stowarzyszenia Profesjonalnych Mówców. Członkostwo w ICF, ASTAD oraz International Federation of Journalists. Dziennikarz – publicysta, napisał kilkaset tekstów z zakresu biznesu. Autor książek, w tym trzech bestsellerów. Nagrody: Ostre Pióro BCC, Proton 2012 dla najlepszego edukatora w branży PR, Sowie Pióro Polonii 2019 (Wiedeń).
Szef kuchni to super sensoryczna maszyna wielozadaniowa. Biznesman i artysta. Manager i outsider. Wizjoner i rzemieślnik. To nieustanne balansowanie powiedzie się, jeśli kucharzem kieruje pasja i empatia wobec Gości.

Piotr Rogowski

Właściciel firmy doradczej V4B Vision For Business


Współtwórca innowacyjnego projektu V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, który wpływa na zwiększenie zysków w restauracji. Wraz ze swoim zespołem opiekuje się ponad 170+ lokalami w Polsce. Swoje comiesięczne rozmowy z klientami traktuje prawie jak badania rynku gastronomicznego, dzięki czemu przekazywana wiedza jest stale poszerzana o nowe pomysły i rozwiązania. Prelegent na kilkudziesięciu szkoleniach i ogólnopolskich konferencjach. Jego nowoczesne podejście do zarządzania kosztem oraz personelem usłyszało już tysiące słuchaczy. Zaproponowane przez niego rozwiązania cieszą się wysoką oceną merytoryczną.
Dynamiczne zmiany na rynku pracy mają zaskakująco duży wpływ na podejście do personelu. Dzisiejszy Szef Kuchni musi mieć w sobie trochę z psychologa, aby być skutecznym i nie dać się wykończyć ;)

Rafał Głowacki

Właściciel firmy doradczej Gastro Operator


Od ponad 20 lat związany z branżą gastronomiczną. Zaczynał swoją karierę w firmie Pepsico Restaurants zarządzając m.in. restauracją KFC Zodiak w Warszawie. Następnie związany z branżą sieci multipleksów Silver Screen oraz Multikino na stanowisku dyrektora operacyjnego. W latach 2011 - 2018 odpowiadał za rozwój usług gastronomicznych dla stref publicznych, VIP, bankietów i konferencji na Stadionie Narodowym. W firmie Sodexo Polska pracował na stanowisku dyrektora usług Prestige i zarządzał siecią restauracji w budynkach biur takich firm jak TVN, Citibank, PKO BP, NBP, Orlen. Obecnie zajmuje się wdrażaniem usług cateringowych w Arenie widowiskowo sportowej w Gliwicach. Absolwent Technikum Gastronomicznego, a następnie Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie uzyskał dyplom magistra socjologii.
Zarządzanie w gastronomii jest jak wspinanie się po górach. Wszystko zależy od ciebie i twojego partnera trzymającego linę. Do wyprawy należy przygotować się kondycyjnie, posiadać dobry sprzęt oraz zebrać doświadczony zespół ludzi. Osiągnięcie celu wymaga czasu i współpracy. Finalnie jednak ważne jest nie samo osiągnięcie wierzchołka, lecz droga do niego.

Kuba Korczak

Szef kuchni w drodze, promotor ruchu Slow Food oraz idei Zero Waste (fot. Amelia Romańska)


Entuzjasta żywności wysokogatunkowej oraz polskich produktów regionalnych. Inicjator innowacyjnego projektu RAJ, stanowiącego plenerowy kompleks eventowo - warsztatowy na łąkach kwietnych nieopadal stolicy. Juror, ambasador i wykładowca akademii oraz organizator wypraw, pokazów, warsztatów, festiwali oraz mistrzostw kulinarnych. Prowadzący internetowy program "Tajniki Szefa Kuchni". Człowiek całkowicie zarażający dobrą energią, optymizmem i bezgraniczną miłością do gotowania. Niestrudzony podróżnik, odkrywca smaków i produktów oraz głęboko uzależniony od muzyki początkujący mikro-rolnik. Więcej: fb.com/kubakorczakgotuje.
Spełniaj marzenia czyniąc rzeczy dobre i ważne dla świata ale nie zapominaj, że stabilizacja i poczucie bezpieczeństwa są motorem napędowym wszelkich działań.

Grzegorz Łapanowski

Kucharz, aktywista


Propagator dobrego sezonowego jedzenia. Założyciel fundacji Szkoła na widelcu oraz dwóch studiów kulinarnych: Food Lab Studio i Food Lab Mini. Juror i prowadzący polskiej edycji Top Chef. Uwielbia swój ogród, deskorolkę oraz bliskie i dalekie podróże. Od kilku miesięcy producent Old Friends KIMCHI.
Kuchnia... jest dla mnie podróżą w poszukiwaniu nowych, nieznanych smaków.

Jarosław Uściński

Szef kuchni Moonsfera i Olkuska 7, prezes OSSKiC


Jego pasją jest szeroko pojęty smak. Jedzenie, produkty oraz ich geneza. Uwielbia zderzenie kuchni z Gościem. To ten mały moment dający satysfakcję z pracy. Był szef kuchni Marconi w hotelu Bristol, a także szef kuchni restauracji 99 notowanej przez kilka lat w Europejskiej Wall Street Journall jako jedna z 10 najlepszych w Europie restauracji businessowych. Obecnie jest szefem kuchni i właścicielem restauracji Moonsfera oraz Olkuska 7. Jest wyznawcą prawdy że taki szef jaki zespół. Jest trenerem najbardziej utytułowane drużyny BBQ w Polsce - BBQ Kings oraz prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Od siedmiu lat koordynuje przygotowania reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiady Kulinarne w Erfurcie i Luxemburgu. Rozwija program wsparcia wiedzą praktyczną uczniów i nauczycieli Szkół Gastronomicznych w całym kraju. Ma na kącie kilka publikacji wspólnych i książkę. Kolejne w przygotowaniu. Oczywiście o jedzeniu od skrzynki, przez korzenie, po łazienkę.
Nawet najlepsze auta i to rozdawane za darmo bez właściwej informacji nie znajdą odbiorców. Pisząc menu poradź się Gosci. Najpyszniejsze danie źle opisane będzie zaledwie pułkownikiem.

Maciej Otrębski

Strategic Partnerships Manager w kampanii „RoślinnieJemy”


Zajmuje się współpracą z przedsiębiorcami oraz doradztwem strategicznym w zakresie umiejętnego wykorzystania rosnącej popularności produktów roślinnych w branży spożywczej. Organizator TEDxKraków, współpracuje także z agencją strategiczną Change Pilots. Wcześniej zaangażowany w Eataway, największą platformę meal-sharingową w centralnej części Europy. Absolwent ekonomii na UEK.
Minęły czasy, gdy potrzeby wszystkich decydujących się na bezmięsne dania można było wyśmiewać. Już dzisiaj, ale także patrząc w przyszłość, restauratorzy muszą mieć świadomość, że coraz więcej gości wyżej cenić będzie umiejętnie przygotowane tofu niż krwistego steka.

Anna Dębska

Redaktor naczelna www.GdzieZjesc.info®


Redaktor naczelna www.GdzieZjesc.info® - jednego z największych przewodników po dobrych restauracjach w Polsce oraz współwłaściciel agencji AFMedia.pl. Od ponad 11 lat wspiera restauracje w poprawnym funkcjonowaniu, doradza w kwestiach jakości, poprawnej polityki marketingowej, czy relacji w załodze. Jako Audytor Restauracyjny rozwiązuje realne problemy i usprawnia pracę wielu miejsc wymagających poprawy, a jako Krytyk Kulinarny wskazuje miejsca, które jakością i smakiem zasługują na wyróżnienie i polecenie czytelnikom. Prowadzi szkolenia dla właścicieli i managerów restauracji, podczas których aktywnie wspiera ich w rozwiązywaniu napotkanych problemów, wskazuje najnowsze trendy oraz skuteczne rozwiązania zagadnień jakości obsługi, dań oraz sprawnego i skutecznego promowania restauracji. Ceniona specjalistka, często zapraszana do mediów, jako ekspert branży gastronomicznej.
Dobry szef kuchni potrafi rozpoznać swoje ograniczenia i je eliminować, a prawdziwe atuty przekuć w sukces miejsca, które tworzy.

Małgorzata Piotrowska

Ekspert rynku gastronomicznego


Od trzydziestu lat silnie związana z sektorem HoReCa z imponującym doświadczeniem zdobytym jako Brand i Project Manager u wiodących producentów wódek, importerów i dystrybutorów win wysokogatunkowych oraz w luksusowych hotelach. Wśród licznych aktywności zawodowych była m.in. członkiem zarządu Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Jest rozpoznawalną w branży twarzą największej w kraju wypożyczalni sprzętu gastronomicznego Gastro Magic Service. Do jej zadań należy organizacja i koordynacja największych i najbardziej prestiżowych w kraju eventów z gośćmi liczącymi nawet kilkadziesiąt tysięcy osób. Jako sędzia w jury degustacyjnym bierze udział w wielu konkursach i wydarzeniach gastronomicznych. Zapraszana jest w roli profesjonalnego eksperta. Jej zaangażowanie i wiedzę na temat branży można na bieżąco śledzić na Portalu Newsgastro.pl, którego jest od 5 lat redaktorką naczelną.